Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

День серця

Новина
02.10.2023

У Всесвітній день серця, який відзначають 29 вересня, спеціалісти Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу епідеміологічного нагляду провели бесіди на тему профілактики серцево-судинних захворювань з працівниками освітніх закладів Косівського та Верховинського районів.


Відмовтеся від вживання тютюну чи електронних пристроїв для куріння.


Звичайні сигарети, електронні, тютюнові вироби для нагрівання та кальяни – шкідливі. Так само шкідливе й пасивне куріння – коли ви вдихаєте дим, який випускає курець. Через вплив нікотину на організм порушується робота всіх органів і систем.Найкраще рішення – кинути курити назавжди, ідеальне – не починати взагалі. Про дієві способи кинути курити на сайті stopsmoking.org.ua.


Харчуйтеся збалансовано:
-їжте щонайменше 400 г овочів та фруктів щодня, більше клітковини (цільнозернові каші, бобові та горіхи);
-зменшуйте вживання солі (до 5 грам =1 чайна ложка на день);
-зменшуйте вживання цукру (50 грам =10 ч. л. цукру на добу);
-двічі на тиждень намагайся їсти рибу, особливо морську як джерело омега-3
жирних кислот;
-стежте за кількістю та розміром порцій, не переїдайте.


Правильно підібране харчування допоможе не лише залишатись у формі та запобігти хворобам серця та судин, але й може позитивно вплинути на емоційний стан. Сформувати здорову тарілку можна за допомогою сервісу http://www.prozdorove.com.ua/ration.


Будь фізично активним.


Приділяйте фізичній активності щонайменше 30 хв на день: робіть руханку, піднімайтеся сходами, ходіть пішки, їздіть на велосипеді, плавайте.


Припиніть вживати алкоголь.

Безпечної дози алкоголю не існує; жоден алкогольний напій не допоможе зняти стрес, і навіть навпаки; клітини серця дуже чутливі до токсичної дії алкоголю, тому його вживання може призвести до інфаркту, інсульту та артеріальної гіпертензії.

На розвиток хвороб серця та судин також впливають такі біологічні показники як артеріальний тиск, холестерин та індекс маси тіла.

Часто інфаркти й інсульти є ускладненням артеріальної гіпертензії — постійного підвищення артеріального тиску понад 140/90 мм рт. ст. І до 40% людей з артеріальною гіпертензією не знають про свою хворобу, оскільки на початкових етапах вона протікає непомітно. Проте саме підвищений артеріальний тиск може стати причиною більш серйозних захворювань серця та судин. Регулярні “стрибки” тиску можуть призвести до атеросклерозу (блокування артерій), аневризм (розширення стінок судин), а також розвинутися до хронічного стану — артеріальної гіпертензії.

Холестерин важливий для функціонування клітин організму. Однак існує так званий «поганий холестерин» (LDL-холестерин), високий рівень якого у крові формує бляшки на стінках артерій і погіршує кровообіг. Це може призвести до звуження артерій, підвищеного тиску та розвитку ішемічної хвороби серця та інших серцево-судинних хвороб.

Важливо слідкувати за своїм індексом маси тіла (ІМТ), адже навантаження на серце збільшується разом із кількістю надлишкових кілограмів. Виміряти ІМТ можна за формулою: кг/м2.

Наприклад, визначимо індекс маси тіла для людини, яка важить 65 кг при зрості 170 см: ІМТ = 65 / 1,7×1,7 = 22,5
Далі – звіряємо одержані показники у таблиці.

Деякі серцево-судинні захворювання можуть довго не проявлятись, мати безсимптомний перебіг і проявитися вже на стадії таких грізних ускладнень як інфаркт або інсульт чи призвести до раптової смерті. Тому важливо слідкувати за своїм стилем життя, самопочуттям і за найменшої підозри – звертатись за консультацією до лікаря.

Зав.відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань Анастасія Ходан

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше