Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Питний режим в освітніх закладах

Новина
19.09.2023

Забезпечення питного режиму дітей — важлива складова розвитку та збереження здоров'я  дитини! Достатнє вживання води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, покращує роботу мозку. Вода унікальна, вона легко засвоюється, бере участь у всіх життєво важливих процесах в організмі, допомагає регулювати температуру тіла.


Єдиних норм споживання рідини для дітей немає, але можна орієнтуватись на рекомендації Міністерства охорони здоров'я України:
- діти від 1 до 4 років - 2-4 склянки;
- діти від 4 до 8 років - 5 склянок;
- діти від 9 до 13 років – 7-8 склянок;
- діти 14 і більше років - 8-11 склянок.


В Україні діє Санітарний регламент, який містить низку новацій, спрямованих на забезпечення здорового харчування дітей в закладах освіти.


Одним із компонентів організації харчування дітей є питний режим. Якщо раніше йшлося про забезпечення питної води під час приймання їжі, то тепер Санітарний регламент передбачає доступ дитини до питної води протягом усього періоду перебування в освітньому закладі.


Організація питного режиму повинна сприяти задоволенню потреб дітей у безпечній та якісній воді. Питні фонтанчики слід розміщувати із розрахунку 1 на 100 учнів. Вода в них повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171- 10. У разі відсутності в закладі освіти питних фонтанчиків кожна дитина за потреби повинна отримати кип'ячену або фасовану воду в індивідуальному посуді. Кип'ячену воду дають після охолодження до кімнатної температури, її зберігають у добре вимитому посуді та міняють не рідше ніж 1 раз на добу.
При використанні установок із дозованим розливом негазованої фасованої води заміна ємності повинна здійснюватися не рідше одного разу на 2 тижні, вода повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, що підтверджується виробником. Можлива організація індивідуального питного режиму (особистої пляшки з водою).


Потреба у воді в дітей вища, ніж у дорослих. Дітям радять споживати воду впродовж всього дня й особливо під час активних ігор чи занять спортом. Кількість води, яку має споживати дитина протягом дня, залежить від багатьох факторів: статі, віку, рівню фізичної активності, температури повітря, погодних умов та клімату.

Вода – дуже важливий компонент здорового харчування.

 

Лікар з загальної гігієни
Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Володимир БОВИЧ

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше