Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Попередити наслідки повені

Новина
22.05.2019

 

Попередити наслідки повені

Такого стихійного лиха, яке зараз є на Прикарпатті, в області не було з 2008 року. Завдано великих матеріальних збитків, і що найстрашніше – є людські втрати.

Але, як говорять в народі,  біда сама не приходить. Вслід за повінню можуть прийти  інші негаразди, і одне з них -  інфекційні захворювання. 

 

Адже вода розмила вміст гноївок і вигрібних ям.   Вживання сирої некип’яченої  води і недоброякісних продуктів загрожує виникненню водних епідемій та харчових отруєнь, ознаками яких є: блювота, діарея, біль в животі, підвищена температура тіла.

Тому Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  пропонує дотримуватись наступних порад з метою попередження епідемічних ускладнень:

  •   Для пиття і приготування їжі - використовувати воду питну бутильовану воду або з централізованих джерел водопостачання.
  •   НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з забруднених джерел водопостачання.
  •   НЕ пити сиру, непереварену воду. Для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас води питної.
  •   При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом.
  •   При харчуванні у непристосованих умовах виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
  •   Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом.
  •   Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.
  •   У зв’язку з випадками підтоплень громадських та індивідуальних криниць, трубчатих колодязів необхідно зробити наступне.

Із забруднених криниць  слід відкачати воду, почистити від намулу і продезінфікувати.

Знезаражують воду в такій екстреній ситуації гіперхлоруванням,  для чого готують 10% розчин хлорного вапна (до 1 кг хлорного вапна додають 10л. води.). Концентрація активного хлору у воді має містити 75 - 100 мг/л (це приблизно 300гр. хлорного вапна на 1 м3  води, експозиція - 6 год. В подальшому воду відкачують до зникнення запаху хлору).

Можна рекомендувати також і препарат для дезінфекції води „Акватабс”, однієї таблетки якого вистачає для обеззаражування від 0,5 до 4м3 води або інші хлорвмісні препарати, які застосовують згідно інструкції.  Перед проведенням дезінфекції води необхідно провести знезараження шахтної криниці (попереднє відкачування води, очищення від бруду і намулу, заміни гравійного покриття дна криниці, дезінфекція розчином хлорного вапна, внутрішньої та зовнішньої поверхні криниці (зрубу) – 5% розчином хлорного вапна).

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

 

З питань придбання реагентів для знезараження криниць звертатися: м.Івано-Франківськ вул.Галицька, 67 ПП «Хімреактиви»  тел. 067-3433901,   або інші спеціалізовані заклади.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше