Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Поради, як посилити та зміцнити імунітет дорослим і дітям та уникнути хвороб у холодну пору

Новина
16.11.2023

1. Дотримуйтесь здорового збалансованого харчування. Обов’язково снідайте, оскільки їжа, переварюючись, виділяє тепло, що зігріває організм зсередини. В щоденному раціоні варто на 10% збільшити кількість білків і жирів (за рахунок риби, м’яса курки, індички, яловичини, свинини, яєць), віддавати перевагу складним вуглеводам (кашам з цільнозерного зерна, стравам з овочей) компотам, узварам з фруктів та сухофруктів, на десерт вживати свіжі фрукти, овочі та ягоди. В умовах холоду та осінньої вологи організм витрачає значно більше енергії для того, щоб підтримувати температуру тіла та нормальний обмін речовин, ніж у теплу пору року, тому невелике збільшення калорійності щоденного меню просто необхідне.

2. Перед виходом на вулицю перевіряйте показники термометра і одягайтеся відповідно до погоди. Не допускайте переохолоджень організму, особливо це стосується горла й ніг. Одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Адже гріє не товщина, а кількість шарів одягу, головне, щоб він був просторий та із натуральних матеріалів (бавовна, вовна, хутро).

3. У транспорті та інших громадських місцях намагайтеся триматися подалі від тих, хто чхає або кашляє. Часто та ретельно мийте руки. На руках людини з симптомами застуди віруси зберігаються близько двох годин, тому так важливо часто мити руки.

4. Не куріть і не вживайте алкогольних напоїв. Паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до холоду, алкогольне сп’яніння сприяє утраті тепла, викликаючи оманливу ілюзію тепла та знижуючи самоконтроль.

5. Висипайтеся, дорослі -намагайтеся засинати до 22-23.00 год., діти – до 21.00 год.

6.Уникайте тривалого стресу, навчіться простих методик щодо мінімізації негативного впливу стресу на організм.

7.Регулярно виконуйте фізичні вправи.

8.Підтримуйте вагу тіла в межах норми.

Не перевантажуйте свій організм: якщо відчуваєте слабкість, усі нетермінові справи краще відкласти й провести день вдома під ковдрою. Саме в цей час імунна система завзято бореться з захворюванням.

А ще візьміть зранку п’ять речей (рукавички, шапку, шалик, парасольку і термос з гарячим чаєм), які зроблять ваш день теплішим і комфортнішим.
Бажаємо міцного імунітету!

 

Адміністрація Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ
«ІФ ОЦКПХ МОЗ»

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше