Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Профілактика інсультів

Новина
26.09.2023

Інсульт - гостре порушення  мозкового кровообігу, що спричинює ушкодження тканин мозку і розлади його функцій. 
Існує низка факторів, які значно підвищують ймовірність утворення інсульту:
- вік 60 років. З віком слабшають стінки судин і, як наслідок,
підвищується ймовірність інсульту;
- артеріальна гіпертензія;
- захворювання серця;
- цукровий діабет;
- куріння та надмірне вживання алкогольних напоїв.

Розрізняють два види інсультів: ішемічний та геморагічний. Саме для ішемічного типу припадає 80% інсультів мозку. Йому характерна відсутність живлення головного мозку артеріальною судиною. Від обсягу пошкодження залежить стан пацієнта, спосіб та тривалість його відновлення. Геморагічний тип інсульту характеризується ураженням мозку, утвореного після крововиливу з судин у ньому.


Існують превентивні заходи, які стають ефективною профілактикою цього захворювання:


- Контролювати тиск. Найчастіше інсульт головного мозку переносять люди, які страждають на підвищений артеріальний тиск. При необхідності приймати препарати для його зниження.


- Контролювати холестерин. Холестеринові бляшки відкладаються на стінках судин, перекриваючи їх. Рекомендується вживати в їжу препарати для зниження холестерину.


- Приймати ліки, які розріджують кров. Ці ліки призначаються лікарем для попередження тромбоутворення.


- Контролювати вагу. Надмірна вага негативно впливає на організм і є причиною розвитку атеросклерозу. Це підвищує ймовірність розриву судин у головному мозку.


- Контролювати цукор в крові. Цукровий діабет підвищує ризик інсульту. Потрібно займатися фізичним навантаженням та дотримуватись здорового харчування.


- Відвідувати кардіолога. Відхилення в серцево-судинній системі можуть спричинити інсульт.


- Уникати стресових ситуацій. Під час стресу в кров викидається велика кількість адреналіну, що підвищує артеріальний тиск.


Своєчасність проведення лікувальних заходів і рання реабілітація при інсульті – це запорука повного або часткового відновлення після інсульту хворого і повернути його до повноцінного життя.

 


Лікар з загальної гігієни Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Володимир БОВИЧ

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше