Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Вплив тютюнопаління на серцево-судинну систему

Новина
07.09.2023

Інсульт  і на далі залишається однією з головних причин смерті та інвалідизації серед українців. Проте, інсульт можна профілактувати, вплинувши  на основні фактори ризику. Тютюнопаління – один з основних факторів ризику інсульту, навіть у малих дозах тютюн негативно впливає на ваше здоров’я! Тютюн є другою після артеріальної гіпертонії провідною причиною серцево-судинних захворювань. 


Під впливом тютюнового диму, відбувається адгезія, тобто налипання формених елементів крові до стінки судини, це зумовлює утворення тромбів. Якщо тромб утворюється в коронарних судинах чи судинах мозку, це своєю чергою, спричиняє розвиток інфаркту/інсульту відповідно.

Негативний вплив на серцево-судинну систему при палінні пов’язаний зі згубним впливом всіх компонентів тютюнового диму, до складу якого входить понад 4 000 хімічних речовин, з яких 250 – фармакологічно активні, токсичні, мутагенні, а понад 50 – канцерогенні. 


Загальновизнано, що вплив факторів тютюнового диму на серцево-судинну систему, в першу чергу, обумовлений роллю нікотину й оксиду вуглецю.


При впливі нікотину на серцево-судинну систему спостерігається підвищення частоти серцевих скорочень, артеріального тиску, швидкості скорочення міокарда, збільшення споживання міокардом кисню. Підраховано, що серце людини, яка палить, за добу робить на 12 000-15 000 скорочень більше, ніж серце людини, яка не вживає тютюн.

Такий посилений режим роботи серця веде до його передчасного «зношування». Після випалювання 2-3 цигарок дрібні кровоносні судини спазмують, цей стан зберігається 20-30 хвилин. У тих, хто палить 1 пачку цигарок в день, судини постійно перебувають у стані спазму – в результаті порушується нормальна трофіка багатьох тканин організму. Постійний спазм кровоносних судин є істотним чинником розвитку атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби.

Оксид вуглецю утворює міцне з’єднання з гемоглобіном, утворюючи карбоксигемоглобін, що призводить до погіршення доставлення кисню до тканин і органів – настає кисневе голодування тканин. У курців зі стажем концентрація карбоксигемоглобіну в крові досягає 7-10%. Це на третину, а то й наполовину зменшує можливості «нормального» гемоглобіну доставлення кисню до серцевого м’яза, що у 21 раз підвищує ймовірність появи атеросклеротичних бляшок в кровоносних судинах, головного чинника порушення прохідності судин та як наслідок інфаркту, інсульту.

Згідно з дослідженнями дві п'ятих усіх смертей від інсульту у віці до 65 років пов'язані з курінням. Куріння подвоює ризик ішемічного інсульту та збільшує ймовірність геморагічного інсульту в 4 рази.

Пасивне куріння підвищує ризик інсульту на 20-30%. Через п’ять років після відмови від куріння ризик інсульту для колишнього курця майже такий самий, як і для людини, яка не курила все життя.

Дізнатись про дієві методи відмови від куріння можна: на сайті https://stopsmoking.org.ua.
Бережіть себе! Турбота про здоров'я — наш вклад у перемогу!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше