Якісні продукти харчування – дітям Прикарпаття
З вересня 2018 р. ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області працювало над виконанням регіональної цільової програми “Дітям Прикарпаття – якісне харчування”.
В 2019 році продовжена робота по виконанню цієї програми, метою якої є забезпечення повноцінного, якісного харчування дітей в школах та дошкільних закладах освіти. Контроль за повноцінним та якісним харчуванням здійснюється і в соціальних закладах Прикарпаття.
Забезпечення виконання програми здійснюється шляхом проведення моніторингу, інспектування всіх операторів ринку які здійснюють харчування, постачальників харчових продуктів, сировини, готової продукції у закладах освіти при проведенні планових та позапланових заходів державного контролю, проведення лабораторних досліджень безпечності та якості харчових продуктів, які використовуються для харчування дітей.
За квартал поточного року перевірено 37 шкіл, 31 садочок, 3 соціальні заклади, 76 постачальників харчових продуктів.
Для лабораторного дослідження відібрано 149 зразків в школах, 142 зразки в дитячих дошкільних закладах, 10 зразків в соціальних закладах.
За результатами лабораторних досліджень виявлено наступні невідповідності харчових продуктів :
2 зразки, масла солодковершкового 72,5% жиру, виробник” ПП Теребовлянський молокозавод,”- не відповідали за вмістом рослинного жиру (ДНЗ “Дзвіночок”, Делятинський ліцей №2, Надвірнянський р-н);
1 зразок, масла солодковершкового, виробник ПрАТ” Миколаївмолпром” ( ДНЗ №30 “Ластівка”. м. Івано-Франківськ),-не відповідав за вмістом рослинного жиру;
1зразок масла солодковерщкового, виробник ТДВ “Івано-Франківський міськмолокозавод” (Яблуницька ЗОШ),-не відповідав за вмістом рослинного жиру;
1зразок масла солодковершкового, виробник ТОВ “Еней”, Житомирська обл.(ЗОШ № 1),-не відповідав за вмістом рослинного жиру;
1 зразок масла солодковершкового, виробник ПАТ” Городенківський сирзавод” (ЗШ №8, м. Івано-Франківськ),-не відповідав за вмістом рослинного жиру;
1 зразок молока коров’ячого питного пастеризованого 2,4% жиру, виробник ТДВ” Івано-Франківський “міськмолокозавод (ДНЗ” Зіронька”, Тисменицький р-н),- не відповідав вимогам за перевищеним вмістом БГКП;
7 зразків овочів , виробник ФОП Баворовський, Львівська обл.(ДНЗ № 23, ДНЗ 14, ДНЗ 28 м. Івано-Франківськ), 1 зразок овочів, виробник ФОП Шлемко П.І.,Івано-Франківська обл.( ДНЗ” Струмок” с. Белелуя, Снятинський р-н)-не відповідали за вмістом нітратів;
В соціальних закладах було виявлено 1 зразок масла солодковершкового, виробник ПрАТ” Миколаївмолпром,” який не відповідав НД за вмістом рослинного жиру та 1 зразок моркви, який не відповідав за вмістом нітратів.
За результатами проведеної роботи:
- Не допущено до обігу 268 кг масла солодковершкового, 2278кг моркви, 2582кг капусти, 2100 кг буряку столового, 10кг цибулі. Проведено повторні дослідження при постачанні нових партій продукції.
2.Постачальниками було змінено 1 виробника.
3.Було проведено 3 позапланових заходи державного контролю(нагляду).
- Надіслано 13 листів керівникам закладів, 8 листів-повідомлень в управління освіти, 6 РДА та ОТГ, 7листів постачальникам, 2 листи виробникам.
Надавались суб’єктам господарювання рекомендації щодо відповідності маркування харчових продуктів та забезпечення їх простежуваності по харчовому ланцюгу, підтвердження супровідними документами походження та відповідності харчових продуктів.
- Надано рекомендації, щодо зміни передбачуваного використання та заміну на відповідну овочеву продукцію 3 виробникам овочів.
6 Надані рекомендації для відділів освіти РДА, ОТГ щодо умов проведення тендерів по забезпеченню харчовими продуктами шкіл та ДНЗ.