Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Здорове насіння – запорука здорових рослини

Новина
15.09.2023

Одним з основних чинників, що забезпечують одержання високих і стабільних урожаїв сільськогосподарських культур є якість насіння. Через насіннєвий матеріал можуть поширюватися збудники хвороб, які призводять як до погіршення самого насіння, так і до зниження продуктивності рослин.

Ураження насіннєвого матеріалу мікрофлорою (мікроорганізмами) відбувається у різний час: у період вегетації, при зборі врожаю, під час обмолоту, в період зберігання насіння з підвищеною вологістю.

Фіто експертиза насіння є одним з елементів насіннєвого контролю, що дозволяє оцінити ступінь ураження хворобами.

Домінантними хворобами, якими у нинішньому сезоні уражений посівний матеріал озимих зернових, є: альтернаріоз, фузаріоз та аскохітоз. Про це свідчать результати фітопатологічної діагностики насіння, відібраного спеціалістами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області та направленого для дослідження в ДУ «Івано-Франківську фітосанітарну лабораторію».

За результатами лабораторних досліджень у 90% зразків  озимої пшениці виявлено збудників альтернаріозу (Alternaria tenuis) та фузаріозу (Fusarium graminearum), 10% - аскохітозу (Ascochyta graminicola); у 66% зразків ячменю виявили аскохітоз (Ascochyta graminicola) та фузаріоз (Fusarium graminearum) і 34% - альтернаріозу (Alternaria tenuis).

Для того, аби уникнути хвороб при вирощуванні зернових культур, необхідно провести протруювання насіння.

Протруєння дає змогу знешкодити збудників хвороб, які передаються через насіннєвий матеріал, послаблює негативний вплив пошкоджень та травмування на якість посівного матеріалу; стимулює ріст і розвиток рослин у результаті дії препаратів на деякі фізіологічні процеси в насінні, що проростає, і таким чином покращує перезимівлю озимих культур. Це можна робити як завчасно (за 2-3 тижні), так і безпосередньо перед сівбою,  протруйниками, які знищують зовнішню і внутрішню інфекцію. Краще оздоровлювати зерно за день або в день сівби. Завчасне протруювання ефективне для захисту рослин від сажкових хвороб. У «Переліку  пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» для протруєння рекомендується широкий асортимент протруйників. 

Вибираючи протруйник для насіння слід обов’язково визначитись з фітосанітарним станом як насіння, так і патогенами, які зберігаються на рослинних рештках на полі, де планується висіватись культура.

До процесу протруювання необхідно підходити системно, використовуючи як інсектицидні, так і фунгіцидні протруйники: тільки у такий спосіб можна отримати якісний та «здоровий» посівний матеріал.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше